Родимки – видаляти чи ні? Поради лікарів

Коли ми народжуємося, на нашому тілі можуть бути пігментні плями – родимки, або невуси. Вони можуть з’явитися відразу ж, або у перші місяці життя. Згодом, у дорослому віці, в деяких людей виникає бажання прибрати родимку на видному місці. Але наскільки це безпечно? Та чи варто взагалі видаляти родимки без лікарських показань?

На ці складні питання нам надала відповідь приватна Клініка Біляка. Ми порадилися з її лікарями щодо родимок та доречності їх видалення. Нижче надаємо інформацію у зручному форматі питання-відповідь.

Родимки – це взагалі безпечно? Вони не шкідливі?

Родимки, або невуси – це норма. Вони утворюються, коли у клітинах епітелію накопичується багато пігменту мелатоніну. Ніякої шкоди організму вони не завдають, доки залишаються у своїх початкових розмірах та формі. Можна все життя прожити з родимками, якщо вони не змінюються. Ніякої небезпеки у цьому нема.

Але іноді, за певних обставин, невуси можуть перероджуватися на злоякісні пухлини. Тоді їх треба видаляти хірургічними методами за медичними показниками.

Що це за обставини? Які негативні фактори можуть спровокувати перетворення родимки на рак?

Головна причина, через яку це трапляється – агресивний вплив на шкіру УФ-променів. Тобто, коли людина дуже любить засмагати на сонці або у солярії без захисних кремів. Особливо це стосується людей, в яких часто бувають сонячні опіки. Чим світліша шкіра – тим більший ризик. Також родимка може перероджуватися у злоякісну пухлину, коли її травмують, а ще через вплив канцерогенів та спадкову схильність. Помітивши будь-які підозрілі зміни у невусі, слід записатися на прийом до дерматолога.

Про які зміни йдеться? Як зрозуміти, що родимка стала небезпечною, та її слід видалити?

На це вказують певні симптоми, які можна побачити неозброєним оком. Варто показати родимку лікарю, якщо вона:

  • збільшилася у розмірах;
  • змінила форму – контури стали нерівними;
  • спричиняє дискомфорт – свербить або болить;
  • кровоточить.

Варто розуміти: будь-які зміни, що трапляються з родимкою – це ненормально, тому варто проконсультуватися з лікарем.

А якщо родимка не підозріла – її можна видалити?

Так, але тільки у тому випадку, якщо немає протипоказань. Тому коли пацієнт бажає з естетичних міркувань прибрати невус, то лікар обов’язково проводить обстеження. Він робить дерматоскопію, що детально дослідити структуру тканин. За необхідності – бере панч-біопсію, щоб детальніше вивчити клітини родимки.

Чи можна прибрати невус непомітно?

Сьогодні така можливість є – завдяки сучасним малоінвазивним методикам. Вони дозволяють прибрати новоутворення, не зачіпаючи сусідніх тканин. Для цього лікарі застосовують такі процедури:

  • радіохірургія;
  • кріолікування;
  • електрокоагуляція;
  • лазерна вапоризація.

Найбільш прогресивним методом вважається лазерне видалення невусів. Процедура має високу ефективність завдяки прицільному впливу на тканини новоутворення. Також вона безпечна, тому ще не зачіпає сусідніх структур.

Варто розуміти, що видаляти родимки цими методами можна не в усіх випадках. Якщо вам пропонують подібну послугу в салоні краси або центрі косметології, не поспішайте погоджуватися. Спершу дізнайтеся, чи буде перед процедурою обстеження та консультація лікаря. Якщо ні – не варто довіряти такій клініці. Адже будь-яку родимку перед видаленням треба обстежувати.

Чому це важливо?

Бо іноді процес злоякісного переродження проходить непомітно. Тому треба провести діагностику, щоб виявити, чи є атипові клітини. За їх наявності видаляти невус щадними методами не рекомендується. У таких випадках її можна тільки вирізати хірургічним методом.

Чому існує таке протипоказання?

Коли у невусі присутні атипові клітини – це значить, що процес злоякісного переродження вже почався. Тому будь-який вплив може спровокувати поширення цього процесу. Єдина альтернатива у такому випадку – хірургічне втручання. Родимку вирізають скальпелем разом з прилеглими тканинами. Це дозволяє зупинити поширення процесу.

Де можна безпечно видалити родимку?

Такі послуги надає Клініка Біляка – тут перед процедурою пацієнтів ретельно обстежують. Апаратура дозволяє проводити лазерне видалення родимок. Також за показаннями лікарі клініки роблять хірургічні операції. Клініка знаходиться у передмісті Ужгороду, за адресою: с. Минай, вул. Коротка, 1а. Записатися на консультацію можна за номером: +38 (099) 100-10-03.